Wat is een extra lensimplantatie?

Bijziendheid, verziendheid en astigmatisme kunnen gecorrigeerd worden door een extra lens te plaatsen voor je natuurlijke ooglens. Zo kan je weer scherp zien zonder bril of contactlenzen.

Bij deze techniek plaatsen we een extra kunstlens in je oog, zonder je eigen ooglens te verwijderen. Deze kunstlens, Implanteerbare ContactLens (ICL) genoemd, of ingeval van een cilinderafwijking in je oog, een Torische Implanteerbare ContactLens (TICL), vormt als het ware een koepeltje met een extra correctie voor de eigen natuurlijke lens. De ingeplante lenzen zijn noch voor jezelf, noch voor anderen zichtbaar en worden heel goed verdragen.

Wanneer kom je in aanmerking voor een extra lensimplantatie?

  • Criteria qua brilwaarden

Een ICL of TICL is mogelijk voor bijziendheid (van -0,5 tot -20 dioptrie), verziendheid (van +0,5 tot +10,0 dioptrie) of astigmatisme (van 0,5 tot 6,0 dioptrie).  

De implantatie van een ICL of TICL biedt een doeltreffende en veilige oplossing voor patiënten die niet in aanmerking komen voor een laserbehandeling, omdat de benodigde correctie te hoog is of omdat het hoornvlies te dun of onregelmatig gevormd is.   

  • Leeftijd

Je dient minstens 18 jaar oud te zijn en bij voorkeur niet ouder dan 45 jaar..

  • Recent vooronderzoek
Het vooronderzoek dat de basis vormt voor jouw behandeling mag niet langer dan een half jaar voor de uiteindelijke ingreep plaatsgevonden hebben.
  • Uitsluitingscriteria

Je oog moet verder gezond zijn. Er mogen geen andere oogafwijkingen zijn, zoals glaucoom of regenboogvlies-ontstekingen in het kader van reumatische aandoeningen of andere.

Wij helpen je graag!

Bij Oogartsenpraktijk Lier zetten we ons in voor jouw heldere blik op de wereld! Wil je het leven ervaren zonder de last van een bril of contactlenzen? Overweeg dan een extra lensimplantatie. Ons gepassioneerde team is er om je bij elke stap te ondersteunen en al je vragen te beantwoorden. Ontdek de mogelijkheden en kijk met hernieuwd vertrouwen naar morgen.

Na je vooronderzoek worden de lenzen specifiek voor jouw ogen gemaakt. Als je een cilinderafwijking hebt, kiezen we voor een torische lens. Twee dagen voor de ingreep volg je thuis voorbereidende stappen met oogdruppels.

  • Bij aankomst in onze praktijk krijg je druppels in je ogen die je pupil verwijden. Dit duurt ongeveer 45 minuten.
  • Als je pupillen voldoende verwijd zijn, begeleiden we je naar de operatiekamer. Daar worden je ogen verdoofd en zorgvuldig ontsmet.
  • Terwijl je rustig ligt, brengen we de kunstlens via een kleine insnede in je oog. We wachten even tot deze automatisch de juiste vorm aanneemt en plaatsen dan de lens in de exacte positie.
  • De behandeling duurt tien minuten per oog en is volledig pijnloos.

De prijs van een extra lensimplantatie varieert afhankelijk van het type lens.

Bij het vooronderzoek worden aan de hand van de eigenschappen van je ogen de mogelijke behandelingen en de bijhorende kostprijs uitvoerig besproken .