Lensvervanging

Een lensvervanging is een medische behandeling waarbij de natuurlijke ooglens wordt vervangen door een geavanceerde kunstlens. Deze ingreep is vooral gericht op het herstellen van de flexibiliteit van de ooglens, die met de jaren afneemt. Ontdek hoe lensvervanging een effectieve oplossing biedt voor leeftijdsgerelateerde veranderingen in het zicht en andere oogproblemen.

Naarmate je ouder wordt, zal de soepelheid van je eigen ooglens afnemen, waardoor het niet meer mogelijk is om zonder brilcorrectie zowel ver als dicht scherp te zien. Bij een lensvervanging wordt de eigen natuurlijke lens vervangen door een uiterst geavanceerde kunstlens of implantlens met de aangepaste sterkte. Hierdoor kan je weer scherp zien voor veraf, middenafstand en dichtbij. Het resultaat van de behandeling is blijvend, gezien de kunstlens een vaste sterkte heeft, die niet meer verandert doorheen de tijd. In 80% van de gevallen is er na de ingreep green bril meer nodig. In 15% van de gevallen kan een ondersteunende bril nog nodig zijn voor optimaal zicht dichtbij of ver. Slechts in 5% van de gevallen is er nog regelmatig een bril nodig.

Afhankelijk van jouw wensen en levens-en werkomstandigheden, bepalen we de meest geschikte lens voor jou. In onze oogpraktijk hebben we ervaring met alle types van behandeling met implantlenzen, zoals monofocale lenzen (scherp zicht op één afstand), multifocale lenzen (scherp zicht op verschillende afstanden) en met de techniek van ‘monovision’ (een lens voor dicht en één lens voor ver). Na het vooronderzoek bekijken we samen wat de meest gepaste lens is voor jou.

Wanneer kom je in aanmerking voor een lensvervanging?

  • Leeftijd

Om in aanmerking te komen voor een lensvervanging als alternatief voor een bril of lenzen moet je bij voorkeur minstens 50 jaar oud zijn.

  • Verwachtingspatroon

De kunstlens kan op een blijvende manier de bril vervangen maar beschermt niet tegen andere verouderingsprocessen van het oog.

  • Recent vooronderzoek

Het vooronderzoek mag niet langer dan een half jaar geleden plaatsgevonden hebben.

Wij helpen je graag!

Ontdek een heldere, scherpe wereld. Ben je het beu om voortdurend afhankelijk te zijn van een bril of lenzen? Dan kan een lensvervanging de oplossing bieden. Ons deskundige team staat klaar om je bij elke stap te ondersteunen en al je vragen te beantwoorden.
  • Na je vooronderzoek worden de lenzen specifiek voor jouw ogen gemaakt.
  • Twee dagen voor de ingreep volg je thuis voorbereidende stappen met oogdruppels.
  • Bij aankomst in onze oogpraktijk, starten we met de voorbereidende behandeling om de pupil te verwijden. Dit duurt ongeveer een uurtje.
  • Als je pupil voldoende verwijd is, begeleiden we je naar de operatiekamer. Daar wordt je oog verdoofd en zorgvuldig ontsmet.
  • Terwijl je rustig ligt, maken we een kleine insnede in het hoornvlies. Vervolgens vervangen we je natuurlijke lens door een kunstlens, die we op de perfecte plaats in je lenszakje plaatsen.
  • De behandeling duurt een tiental minuten per oog en is volledig pijnloos. Na de ingreep mag je quasi meteen naar huis. Je kan niet zelf met de auto rijden en je laat je best door iemand begeleiden.

De prijs van een lensvervanging varieert afhankelijk van het gekozen type kunstlens. Bij het vooronderzoek worden mogelijkheden en beperkingen en bijhorende kostprijzen uitvoerig besproken.