Scheelzien of dubbelzien
Wat is scheelzien?
Scheelzien, ook wel strabisme genoemd, is een oogaandoening waarbij de samenwerking tussen beide ogen verstoord is, omdat ze niet tegelijkertijd naar eenzelfde punt kunnen kijken. Vaak draait steeds hetzelfde oog weg, maar de afwijking kan ook afwisselend bij het ene en het andere oog zichtbaar zijn. Het scheelziende oog kan naar binnen, naar buiten of soms naar boven of beneden draaien. In essentie is het evenwicht tussen de twee ogen verstoord.
Scheelzien vraagt steeds een uitgebreid oogonderzoek door een oogarts om een onderliggende oogafwijking uit te sluiten. Verder kan strabisme een signaal zijn van een algemene problematiek en is het aan de oogarts om te verwijzen voor verder onderzoek.
Scheelzien komt voornamelijk voor bij kinderen en treedt op vlak na de geboorte of wat later. Als volwassene kan je gaan scheelzien o.a. na een ongeval, een zenuwziekte of een hersenbloeding.
Jonge kinderen met strabisme hebben meestal weinig klachten, maar tijdig starten met een behandeling is van essentieel belang om slecht zicht aan één oog (lui oog), dat onherstelbaar is op latere leeftijd, te voorkomen.
Bij volwassenen met strabisme zijn het meestal de functionele klachten van dubbelzien of de esthetische en sociale aspecten van scheelzien, die om een behandeling vragen.
Behandeling van scheelzien
Bij jonge kinderen bestaat de eerste stap van de behandeling in herstel of behoud van scherp zicht aan het wegdraaiende oog. Vaak zal het goede oog gedurende enkele uren per dag moeten afgedekt worden. Soms kan een brilcorrectie volstaan. Regelmatige opvolging door de oogarts is noodzakelijk.
Een scheelziensoperatie kan nodig zijn om de oogstand en de samenwerking van de ogen te verbeteren of te herstellen, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Bij deze ingreep wordt de aanhechting van de oogspier(en) aan de oogbol verplaatst, om de beide ogen terug samen te kunnen gebruiken. Met deze ingreep worden enkel de oogspieren behandeld, dus de gezichtsscherpte zal met deze ingreep niet verbeterd worden. Vaak is één operatie voldoende om de oogstand te verbeteren, maar soms zijn er meerdere operaties nodig om tot een optimaal resultaat te komen.
Het verloop van de ingreep
Een scheelzienoperatie vindt plaats onder narcose via dagbehandeling in het ziekenhuis. Als ouder/voogd mag je bij je kind blijven tot bij het begin van de narcose.
Na de ingreep is er een schurend gevoel gedurende enkele dagen. Zwemmen is niet toegestaan gedurende een 3-tal weken. Nacontroles worden gepland één dag, één week en één maand na de operatie.
Hoeveel kost een scheelzienoperatie?
Een scheelziensoperatie is een medische ingreep die vergoed wordt door de gewone ziekteverzekering . De kosten kunnen variëren, afhankelijk van het type ingreep. Tijdens de het vooronderzoek bespreken we de details van de kostprijs.