Bril- en lensvervangende laserbehandelingen

Bijziendheid, verziendheid en astigmatisme kunnen met een laserbehandeling gecorrigeerd worden. Onze oogartsen hebben toegang tot alle mogelijke laserbehandelingen en technieken die er momenteel beschikbaar zijn.

Er zijn veel overeenkomsten tussen de verschillende lasertechnieken. Elke behandeling is namelijk snel (max. 10 minuten per oog) en pijnloos.

Welke techniek het beste past bij jouw ogen, leren we uit het vooronderzoek.

Wanneer kom je in aanmerking voor een laserbehandeling?

 • Criteria qua brilwaarden

Laserbehandelingen zijn mogelijk voor bijziendheid (correcties van -1 tot max -8 dioptrie), verziendheid (correcties van +1 tot +3 dioptrie) of astigmatisme (cilinderafwijking tot 6 dioptrie).

 • Leeftijd
Je dient minstens 18 jaar oud te zijn.
 • Voorwaarden rond zwangerschap en borstvoeding
Als je net bevallen bent of net gestopt bent met het geven van borstvoeding, wachten we minimaal 3 maanden voor we jouw behandeling starten.
 • Recent vooronderzoek
Het vooronderzoek dat de basis vormt voor jouw behandeling mag niet langer dan een half jaar geleden plaatsgevonden hebben.
 • Uitsluitingscriteria voor een laserbehandeling

Wanneer je lijdt aan een hoornvliesziekte, een reumatische aandoening, of in het verleden een hoornvliesontsteking door het herpes virus hebt gehad, is een laserbehandeling helaas niet voor jou geschikt.

Verschillende types laserbehandelingen

PRK

Bij deze behandeling wordt eerst de bovenste cellaag van het hoornvlies manueel (PRK) of met de laser (‘no touch’ PRK) verwijderd en corrigeert de laser vervolgens de afwijking.  Nadien plaatsen we een contactlens op het oog en gaat het wondje moeten genezen.

Het oppervlakkig laagje groeit volledig terug in minder dan een week tijd.

Voordelen
Nadelen

Femto-LASIK

Bij deze behandeling voeren we de volledige procedure uit met een laser in een diepere laag van het hoornvlies. Eerst wordt een dun laagje (het flapje) losgemaakt met een speciale laser. Na het laseren van je oog, wordt dit flapje teruggeplaatst, waardoor het wondje snel weer dicht groeit.  

Voordelen
Nadelen

KLEx (Smile of Smartsight)

De KLEx (Keratorefractive Lenticule Extraction) laserbehandelingen maken een ‘one-step’ ingreep mogelijk. Dat betekent dat alle handelingen worden uitgevoerd door één lasertoestel. Het hoornvlies wordt in de diepte volledig pijnloos gelaserd en dan wordt een klein schijfje uit het dieper gelegen hoornvliesweefsel verwijderd.

Voordelen
Nadelen

Wij helpen je graag!

Jouw zicht, jouw comfort, jouw geluk: dat is waar we bij Oogartsenpraktijk Lier om geven. Droom je van een leven zonder bril of lenzen? Ons ervaren team staat klaar om je te helpen en al je vragen te beantwoorden.

 • Voor onze laserbehandelingen maken wij gebruik van de infrastructuur van Oogcentrum Medipolis in Wilrijk.
 • Een laserbehandeling verloopt snel (10 tot 15 minuten per oog) en is pijnloos.
 • Bij aankomst in het lasercentrum zorgen we ervoor dat je je direct op je gemak voelt.
  • Nadat de nodige administratieve zaken in orde zijn gebracht, begeleiden we je naar de operatiekamer.
  • Daar wordt je oog lokaal verdoofd met druppels en zorgvuldig ontsmet.
  • Bij de Femto-LASIK en de KLEx behandeling zal je eerst een druk voelen gedurende een veertigtal seconden, wanneer het hoornvliesflapje met de laser wordt gemaakt.
  • Bij de Femto-LASIK wordt aansluitend dit flapje open gelegd en terwijl je naar een flikkerlichtje kijkt, doet de laser zijn werk.
  • Bij de andere behandelingen gebeurt het laseren ook terwijl je naar een flikkerlichtje kijkt. Je hoort tijdens het laseren een zacht, knetterend geluid, wat volkomen normaal is.
  • Het effectieve laseren duurt meestal minder dan één minuut per oog en is volledig pijnloos. Na de ingreep worden antibioticadruppels toegediend.
 • Na de laserbehandeling kan je snel naar huis. Voor veiligheidsredenen is het best je te laten begeleiden, daar je niet zelf met de auto kan rijden.
 • Rekening houdend met de voorbereiding, de behandeling en de opvolging, zal je in totaal ongeveer 45 minuten in het lasercentrum verblijven.
De prijs van een laserbehandeling varieert afhankelijk van het type van laserbehandeling. Bij het vooronderzoek worden aan de hand van de eigenschappen van de ogen de mogelijke behandelingen en de bijhorende kostprijs uitvoerig besproken .