Vacatures

Vermindering van het zicht

Een minder goed gezichtsvermogen komt bij vele mensen voor. Zonder bril of contactlezen zie je  minder goed voor ver en of voor dicht of beelden worden licht vervormd. We bepalen de oorzaak en de gepaste behandeling voor jou.

Normaal gezien zorgen het hoornvlies, de lens en het oogvocht in het oog voor de breking van het licht en de vorming van een scherp beeld op het netvlies. Bij een ‘normaal oog’ is het brekend vermogen perfect aangepast aan de vorm van het oog en kan je alles scherp zien. Bij brekingsafwijkingen is de vorming van een scherp beeld op verschillende afstanden niet mogelijk.

Bijziendheid

Bijziendheid of myopie genaamd, is de brekingsafwijking waarbij de ogen goed van dichtbij kunnen zien, maar alles veraf wazig lijkt. De oorzaak is een te lang oog, een te sterkte ooglens of een te sterke kromming van het hoornvlies. Hierdoor zal je geen scherp beeld op je netvlies ontvangen van beelden in de verte. Personen met bijziendheid hebben een min-correctie nodig.

Bijziendheid kan een erfelijke aandoening zijn. Als één van de ouders de aandoening reeds heeft, is de kans groter dat myopie ook het kind zal treffen.
Bij een brilsterkte boven -6 dioptrie spreken we van hoge myopie.

De vergelijking tussen normaal zicht en bijziendheid.
Bijziendheid bij kinderen
Risico's van hoge bijziendheid

Je oogarts kan je de gepaste bril of lenzen voorschrijven om je gezichtsafwijking te corrigeren.

Als volwassene kan je ook de keuze maken om af te stappen van een leven met een bril of contactlenzen. Wij bieden als oogpraktijk alle behandelingen aan die hiervoor bestaan, zoals  een laserbehandeling, een extra lensimplantatie of een lensvervanging. Samen bepalen we de meest geschikte behandeling voor jou, in functie van je ogen en je eigen wensen en levens- en werkomstandigheden.

Verziendheid

Verziendheid of hypermetropie, is de brekingsafwijking waarbij de ogen goed veraf kunnen zien, maar alles dichtbij wazig lijkt. Bij hoge verziendheid zie je zowel veraf als dichtbij niet goed. De oorzaak is een te kort oog. Hierdoor zal je geen scherp beeld op je netvlies ontvangen van beelden dichtbij. Als je verziend bent, dan heb je vaak moeilijkheden bij het lezen en krijg je hierdoor mogelijks ook hoofdpijn. Personen met verziendheid hebben een plus-correctie nodig.

De vergelijking tussen normaal zicht en verziendheid.

Je kan kiezen voor een brilcorrectie, waarbij de ogen ondersteund worden door een bril of contactlenzen op sterkte.

Als volwassene kan je ook de keuze maken om af te stappen van een leven met een bril of contactlenzen. Wij bieden als oogpraktijk alle behandelingen aan die hiervoor bestaan, zoals een extra lensimplantatie of een lensvervanging. Samen bepalen we de meest geschikte behandeling voor jou, in functie van je ogen en je eigen wensen en levens- en werkomstandigheden.

Verminderd leesvermogen

Een verminderd leesvermogen of presbyopie, is de brekingsafwijking waarbij de ogen goed veraf kunnen zien, maar alles dichtbij wazig lijkt. Je hebt last om te lezen zonder een bril. Dit komt omdat met het ouder worden, de soepelheid van je ooglens om zich bol te maken en het beeld dichtbij scherp te stellen, afneemt. Dit treedt meestal op vanaf de leeftijd van 45 jaar.

De vergelijking tussen normaal zicht en presbyopie.

Je kan kiezen voor een brilcorrectie, waarbij de ogen ondersteund worden door een bril op sterkte. Een leesgedeelte kan worden toegevoegd aan een eventuele vertebril of in speciale contactlenzen.

Je kan ook de keuze maken om af te stappen van een leven met een bril of contactlenzen. Wij bieden als oogpraktijk alle behandelingen aan die hiervoor bestaan, zoals een extra lensimplantatie of een lensvervanging. Samen bepalen we de meest geschikte behandeling voor jou, in functie van je ogen en je eigen wensen en levens- en werkomstandigheden.

Cilinderafwijking of astigmatisme

Een cilinderafwijking of astigmatisme, is de brekingsafwijking ten gevolge van het feit dat je oog niet volledig rond is zoals een voetbal, maar eerder de vorm heeft van een rugbybal. Voor een normale gezichtsscherpte moet het hoornvlies van je ogen een gelijkmatige vorm (kromming) hebben in alle richtingen. Als je astigmatisme hebt, dan heb je een hoornvlies dat in één richting meer gekromd is dan in de andere. Hierdoor ontstaat een vervormd beeld, dat je kan vergelijken met het beeld dat je ziet in lachspiegels die voorwerpen heel groot, heel klein of heel dun laten lijken. Als je een cilinderafwijking hebt, zie je zowel op een afstand als van dichtbij minder goed. Astigmatisme komt vaak voor in combinatie met ver- of bijziendheid.

De vergelijking tussen normaal zicht en astigmatisme.

Je kan kiezen voor een brilcorrectie, waarbij de ogen ondersteund worden door een bril op sterkte. Een leesgedeelte kan worden toegevoegd aan een eventuele vertebril of in speciale contactlenzen.

Als volwassene kan je ook de keuze maken om af te stappen van een leven met een bril of lenzen. Wij bieden als oogpraktijk alle behandelingen aan die hiervoor bestaan, zoals een laserbehandeling, een extra lensimplantatie of een lensvervanging. Samen bepalen we de meest geschikte behandeling voor jou, in functie van je ogen en je eigen wensen en levens- en werkomstandigheden.