Vervorming van het hoornvlies
(Keratoconus)

Wat is keratoconus?

Keratoconus is een oogaandoening die het hoornvlies aantast, waardoor dit vervormt. Het hoornvlies, ook cornea genoemd, is het doorzichtige, buitenste deel van het oog. Normaal gesproken is het hoornvlies rond. Bij keratoconus verzwakt de structuur van het hoornvlies, waardoor het zijn ronde vorm verliest en een meer kegelachtige vorm aanneemt. Door deze progressieve vervorming zal het hoornvlies verdunnen en de gezichtsscherpte afnemen. In extreme gevallen kan het hoornvlies zelfs vertroebelen en scheuren.

Symptomen van keratoconus
  • Verstoord zicht
  • Lichtschuwheid
  • Lichtverstrooiing
  • Cilinderafwijking (astigmatisme)
  • Mogelijke bijziendheid (voorwerpen of personen in de verte lijken wazig)
  • Het zien van een ‘mist’ (in een vergevorderd stadium)

Behandeling van keratoconus

De diagnose wordt gesteld aan de hand van verschillende onderzoeken. Het doel van die onderzoeken is enerzijds om de onregelmatige vorm van het hoornvlies juist in kaart te brengen en anderzijds om de progressie over de tijd nauwkeurig op te volgen. Er wordt nagekeken met welke brilsterkte je het best ziet, de krommingen van het hoornvlies worden opgemeten en het hoornvlies wordt 3-dimensioneel in kaart gebracht. Op basis van deze onderzoeken kan je oogarts zeer nauwkeurig eventuele verdere achteruitgang door de aandoening vroegtijdig detecteren.

Het doel van de behandeling van keratoconus is tweeledig:

  • Je gezichtsscherpte optimaliseren
  • Verdere achteruitgang afremmen of stoppen
De gezichtsscherpte optimaliseren

Bij milde vormen van keratoconus kan het zicht goed verbeterd worden met een bril of contactlenzen. Voor meer uitgesproken gevallen zijn speciale, zogenaamde sclerale contactlenzen nodig om scherp te kunnen zien. 

Achteruitgang afremmen of stoppen

Het is aangetoond dat wrijven in de ogen leidt tot verdere vervorming van het hoornvlies. Daarom is het essentieel om zo min mogelijk in de ogen te wrijven. Je oogarts zal onderliggende oorzaken voor jeuk in de ogen behandelen.

In sommige gevallen is het vermijden van wrijven in de ogen onvoldoende om achteruitgang te stoppen. In deze situaties zal je oogarts de mogelijkheid voor een behandeling door middel van corneale crosslinking met jou bespreken.

Welke behandeling bestaat er?

Corneale crosslinking is een veilige, effectieve behandeling om de progressie van keratoconus af te remmen door de collageenvezels van het hoornvlies te versterken. De ingreep duurt ongeveer een half uur en vindt plaats onder lokale verdoving. Tijdens de operatie wordt het buitenste laagje van het hoornvlies verwijderd, waarna het oog behandeld wordt met vitamine B2 druppels en bestraald wordt met ultraviolet licht. Na de behandeling moet je je oog verzorgen met oogdruppels en -zalf om complicaties te voorkomen.

Voor deze behandeling verwijzen onze oogartsen je door naar een collega, gespecialiseerd in deze therapie.

Hoeveel kost de behandeling van keratoconus?

Tijdens de consultatie geven we je graag de details van de kostprijs van een eventuele behandeling.